Què fer si entra un cos extrany al ull

Si os entra un cos estrany al ull, primer de tot mantenir la calma, i no fregar-se el ull.

Les lesions oculars més freqüents son per rascat , doncs al fregar-nos el ull, provoquem que el cos estrany “fregui” el ull i ens provoqui lesions.

El ull es auto defensa plorant, intentant amb l’epífora eliminar el cos estrany. Si passats uns minuts, la molèstia persisteix, podem intentar eliminar-lo rentant l’ull amb força aigua d’aixeta o amb sèrum. Si el que ens ha entrat és un líquid, rentar abundantment amb aigua l’ull.

Si visualitzem el cos estrany, podem intentar retirar-lo amb un paper de fumar , o amb la punta de un mocador de paper.

De vegades, el cos estrany queda adherit al tars de la parpella superior. Intentar donar la volta a la parpella superior i retirar el cos estrany amb un mocador de paper.

 

Per explorar la parpella superior, hem de dirigir la mirada cap avall constantment, i fer pressió amb un dit o amb una turunda de cotó per damunt del plec superior de la parpella. A continuació amb l’altra mà, estirar des de les parpelles suaument i mentre pressionem amb el cotó, girem la parpella cap amunt.

Es molt important que la persona miri constantment cap avall.

Si la lesió és originada per material pirotècnic, és necessari rentar bé el ull amb aigua, i posteriorment traslladar al pacient al centre oftalmològic més proper per a revisar petites cremades a les parpelles o a la superfície del ull i descartar lesions internes del ull.

This post is also available in: ESP