Contactologia Clínica

Neteja i Manteniment de les lents de contacte

Les solucions de manteniment netegen, desinfecten i conserven les lents de contacte. 

La seva composició pot variar d’un fabricant a un altre. S’ha de tenir en compte el material de la lent, la llàgrima del usuari i les condicions d’ús per trobar el sistema adequat per a cada persona i minimitzar possibles incomoditats de tolerància de la lent de contacte

És important fregar la lent de contacte al retirar-la del ull especialment en les lents de hidrogel de silicona, amb aquest gest ajudem a eliminar restes proteics de la superfície de la lent.

Les solucions de manteniment tenen un efecte desinfectant que va de les 6 a les 8 hores. Això obliga a canviar diàriament el líquid del estoig de les lents de contacte.

S’ha d’assecar diàriament el estoig. Les restes de líquid que queden és un lloc de cultiu ideal per a microbis . Es important rentar periòdicament el estoig i canviar-lo amb freqüència.

Consells per usuaris de lents de contacte amb problemes d’al·lèrgia.

Suspendre la seva utilització en brots d’al·lèrgia.

Realitzar banys oculars per eliminar les partícules al·lergèniques

Utilitzar llàgrimes artificials freqüentment durant tot el dia

Si hi ha molèsties, suspendre la utilització de les lents de contacte i consulta amb el oftalmòleg.

¿Puc dormir amb les lents de contacte?

Encara que avui dia existeixen lents de contacte específiques de hidrogel de silicona específiques per utilitzar dia i nit, així com lents terapèutiques, en general no s’aconsella dormir amb elles.

Quan dormim no parpellegem, en conseqüència, la lent de contacte no es lubrica suficient i la còrnia no s’oxigena prou.

En casos específics pot ser interessant no retirar-les per la nit:

Problemes de manipulació en persones amb dificultats manuals.

Persones amb horaris laborals molt llargs com guàrdies, on dormen a hores separades

Viatges a llocs on hi ha risc de contaminació al hora de manipular les lents

Adaptació a lents de contacte multifocals o graduacions complexes., on un ús permanent temporal ens permet fer una millor valoració del tipus de compensació a utilitzar.

En aquests casos és important millorar la lubricació de les lents de contacte i retirar-les en qualsevol moment on hi hagi l’ull vermell o amb molèsties.

No dormi mai amb les seves lents de contacte sense consultar-ho.

Els nens poden utilitzar lents de contacte?

Evidentment que si.

Tan en els casos que la lent de contacte sigui la millor opció de compensació com per la pràctica esportiva, el nens son tan bons candidats com els adults. A més, en la actualitat existeixen lents d’un sol ús, que eliminen possibles incidències associades al manteniment i manipulació de les lents de contacte.

El factor clau per determinar si son segures per el seu fill, és la disposició que tingui de utilitzar-les de manera responsable i amb el compromís de tenir cura de elles

A més, el seu fill ha de demostrar la seva capacitat de aplicar i treure les lents de contacte sense cap dificultat i netejar i desinfectar amb solucions per a lents de contacte i amb el compromís de tenir cura de elles

This post is also available in: ESP